Bang zijn en moedig tegelijk! Foto Mirjam Janse, s-Gravenland, april 2020.

Vrij

Wat een naar gevoel is dat, teleurgesteld zijn. En dat is toch wat me bekruipt als ik lees dat er genoeg te eten is, maar zoveel mensen honger hebben. Als ik lees dat er duizenden kinderen per jaar verdwijnen om in de kinderhandel terecht te komen. Als ik lees dat fake news geen fake news genoemd mag worden. Als ik lees dat de vrijheid van meningsuiting onder druk staat en bewegingsvrijheid geen recht meer is, dan ben ik teleurgesteld. Teleurgesteld in deze wereld. En, tja, dus ook in mezelf.

Blijkbaar ben ik ergens vergeten op te letten! Vergeten alert te zijn op zaken die mijn basis, mijn wezen, mijn vrijheid aangaan! Vrije wil, zelfbeschikkingsrecht en het recht je te uiten, politiek, religieus, of creatief, zijn rechten zonder welke je los raakt van deze aarde. Dan is thuis zijn hier op aarde, met je voeten stevig op de grond en je hoofd ontspannen in contact met de hemel, een stuk lastiger! Dan ben je sneller uit balans en raak je gevoeliger voor manipulatie en invloeden van buitenaf. En dus teleurgesteld.

Ja, ik ben het óók zat, het binnen zitten. Het binnen moeten zitten, bedoel ik. Groot verschil. Ik erger me. Eigenlijk voel ik me zo verdrietig om dit alles, deze ‘lockdown’ en wat het met mensen in hun isolement doet. Onder dat verdrietig voelen zit natuurlijk ook angst. Bang om mijn vermogen het grotere plaatje te kunnen zien kwijt te raken en in benauwende gedachten terecht te komen. O, get nee, niet in die poel van kleine en wurgende gedachten over tekorten, ziekte, controle en wantrouwen. En verdorie, in mijn ergeren glij ik er zo in.
Hoe kom ik hier weer uit omhoog?

Door toe te geven dat ik moe ben van alle onzekerheid en onduidelijkheid. Mijn hoofd zegt ‘Je hebt alle redenen om bang te zijn!’. Mijn hart zegt ‘Het is okee is om je bang te voelen, accepteer de emotie. Het ego mag dan bang zijn, de ziel is het nooit. Laat je ziel je bang zijn transformeren in een nieuwsgierigheid naar wie en wat je bent in deze tijd van lockdown en adem diep in. Adem moed en inspiratie in. Adem leven in’. En zo kom ik omhoog.

De grootste angst is de angst voor de angst zelf. Als je dat tot je door durft te laten dringen ontstaat er ruimte voor acceptatie en rust. Dan is het ervaren van angst omgezet in bang zijn en dat is een wauwelend ego dat je uit het nu haalt.

Deze stap lijkt klein, maar is groots en biedt uitzicht op een bewust worden van het bestaan van de mens als bedoeld wezen, van de intentie van de ziel. Met alle ervaringen die erbij horen!

Mijn werk als kunstenaar, performer, docent en coach is er altijd op gericht geweest mijn inspiratie te gebruiken om iets te maken of te doen dat ook anderen zou kunnen inspireren. Ik krijg inspiratie, niet om te bezitten, maar om door te geven.
Als ik iets maak of vertel, ervaar ik dat mijn lichaam, mijn handen, mijn hoofd, prachtig gereedschap zijn om inspiratie om te zetten in iets tastbaars. Alleen als het hart meedoet kan ik iets goeds maken.
Als ik creëer in stilte ervaar ik dat er meer is tussen hemel en aarde. Dat iets groters dan ik me beweegt, me krachtig doet voelen en moedig.

Creëren betekent je uniek zijn als mens tot uitdrukking brengen en dat kan met elke maaltijd die je bereidt, in elke tekst die je schrijft, in elke draai die je maakt in je gedrag. In elke keuze, in elke stilte, in elke relatie, geef je vanuit je unieke mens zijn vorm aan je leven. Daarmee laat je jezelf zien aan anderen en geef je jezelf de aardse ervaringen die je, bewust of onbewust, wenst.

Het beseffen van de enorme rijkdom aan mogelijkheden om te creëren is een geschenk van leven op aarde. Je kan je dit sterker bewust worden door in alle ervaringen het grotere plaatje te zien. In het grotere plaatje is geen ruimte voor benauwenis en teleurstelling.

Vanuit het grotere plaatje leven geeft je meer speelruimte en een grotere bewegingsvrijheid. En meer plezier in het leven! Er is minder angst om fouten te maken of te falen, want in het grotere plaatje bestaan fouten en falen niet.

Wat is dan het grotere plaatje? Het is het bewust zijn van je bezieling en  de wereld en je ervaringen in dat licht bekijken. Je bent een mens met een ziel en je hebt nu in deze tijd van lockdown meer dan ooit de gelegenheid te ervaren hoe groot de kracht is van je bewustzijn. Je bent meer dan je naam, je baan, je bankrekening, je status. Je bent in wezen oneindig. Je bent liefde.

Liefde is wat we zijn, want liefde is het licht waaruit we zijn ontstaan, in beweging gezet door in een mens werkelijkheid te worden. Je bent geliefd. Onvoorwaardelijk.

David Icke zegt ’Love will always do what it knows is right, without considering the consequences. Opening your heart takes you out of the world of the five senses and into an expanded awareness’.

Mirjam, Transformational Coach

Delen mag, met vermelding van mijn naam en de website. Inschrijven op de nieuwsbrieven kan via deze link http://eepurl.com/dhc6Az

« terug