Bloesem en mountainbike-paadje

Bloesem en mountainbike paadje. Foto Mirjam Janse 2022

Speelruimte

Herinner je je het eerste moment dat je omdraaide, in het potje keek en trots je drol aanschouwde. Jouw creatie! Je was iemand, want je creëerde! Dat gaf een zet aan je zelfbewustzijn!
Tegenwoordig valt wat je lijf verlaat meteen in een diep zwart gat en kan je gissen naar wat je drol je zou kunnen hebben vertellen over je vertering en het functioneren van je darmen. Jammer, want zeg nou zelf, het zou je veel informatie kunnen geven over je gezondheid en of het wel stroomt binnen in je lijf.
Poepen zou je een creatieve daad kunt noemen. Toch is iets maken, iets uit je handen laten komen, zoals een tekening, in de klei geknepen beeldje of een maaltijd, een huis, een community, een heldere spiegel van je vermogen je als mens in alle vrijheid uit te drukken.

Wist je dat de Bigfoot, Sasquatch ofwel Aapmensen, ook aan het knutselen sloegen. Op een verblijfplaats van Bigfoot in het bos werden kleine in elkaar gevlochten strooien poppetjes gevonden. Ontroerend vond ik dat. Ze hadden dus behoefte aan expressie.
Ik sprak een keer een Schot die al jaren onderzoek doet naar deze Bigfoot en ik stemde af op ze om meer informatie te krijgen over hun oorsprong. Wat ik te zien kreeg met mijn innerlijk oog was dat de Bigfoot, de Sasquatch, ergens van het wiel van de tijd afgevallen leken te zijn en nu klem zitten in een tijdsgewricht dat geenszins het hunne is, maar ze kunnen niet terug naar hun eigen tijd. Er wordt gezegd dat ze regelmatig mensen in nood te hulp schieten. Kuifje wordt in Tibet gered door een Bigfoot. Maar te hulp schieten betekent zichtbaar worden en dus kwetsbaar. Ze worden opgejaagd en gedwongen om zich te verschuilen en dat raakt me.

Wij mensen zitten niet klem tussen schijven van de tijd, maar we worden wel opgejaagd en gedwongen om te zwijgen. We doen alsof we na twee jaar restricties vrij zijn en kunnen zeggen, maken en delen wat we willen, maar de censuur is enorm. Voordat je denkt Mirjam, nu ga je weer de doem-denk-kant op, kan ik zeggen dat het tegendeel waar is. Ik voel me meer dan ooit gemotiveerd mijn werk als coach en videomaker voort te zetten en mensen te inspireren om hun bewustwording serieus te nemen. Als je beseft dat het je geboorterecht is om in vrijheid te leven gaat het kriebelen, ga je op onderzoek uit en ben je creatief. En dat maakt weer gelukkig.

Dat zoveel intelligente mensen meegaan met wat hen verteld wordt door de marketeers, de mainstream pers en de mainstream politici is op z’n minst interessant. Goede bedoelingen te over, maar ondertussen mag duidelijk zijn dat we veel vrijheid zijn kwijt geraakt en onze gezondheid in het geding is. Ik zeg dat als we op deze manier doorgaan dat wat ons mens maakt aan het verliezen zijn.
Veel mensen hebben er geen erg in. Het zij zo. Maar wie wel beseft dat de grens van wat ons creatief en humaan houdt bijna bereikt is, weet dat het tijd is om in je kracht te gaan staan, grenzen te stellen, de vrijheid te heroveren en de vijand eruit te werken.
Klinkt goed, maar meestal ontbreekt de kennis, dus ook het inzicht in het complexe mechanisme, het grotere plaatje van het wereldse gebeuren. Waar moet je dan je keuzes op baseren.

Hoe het werkelijk zit kun je onderzoeken, maar let op dat wat je tegenkomt aan informatie geen kans krijgt je te ontmoedigen! Want er is bijvoorbeeld goede holistische gezondheids- en welzijnszorg beschikbaar, bakken vol nulpuntenergie, en voldoende en goed eten voor iedereen, maar waarom wordt ons dat ontzegd.

Vraag je af van wie jij hebt geleerd wat onze geschiedenis is. Vraag je af hoe de wereld is georganiseerd en wat er eeuwenlang verborgen is gebleven. Je zou een ander plaatje van de realiteit te zien kunnen geven. Want de geschiedenis wordt al eeuwenlang geschreven door de overwinnaars en met dubbele tong doorverteld.
De nieuwe geschiedschrijvers krijgen het nog druk, want er komt zoveel wat verborgen was naar de oppervlakte, dat veel ontcijferd en opnieuw geïnterpreteerd moet worden.

Er zijn gelukkig briljante sprekers die in begrijpelijke taal het grote plaatje schetsen en nog ongecensureerd zijn. Doe je onderzoek en vaar er wel bij!

Mirjam Janse

« terug