Thuiskomen

Paal met pijltjes. Foto Mirjam Janse 2022

Een bijzonder nieuw jaar!

Er is een enorme toevoer van licht vanuit de kosmos en dat heeft invloed op alle lagen van je lichtlichaam. Nieuwe chakra’s openen zich, met als gevolg een grotere gevoeligheid en een sterker empathisch vermogen. Je intuïtie wordt krachtiger en het vertrouwd raken met je gut-feeling, je buik-gevoel, versterkt het signaal dat je intuïtie afgeeft aan je hersenen, waardoor je sneller en doeltreffender kunt reageren op prikkels.

De sluiers tussen deze realiteit en andere werelden worden in hoog tempo dunner. Dit heeft zich nimmer eerder voorgedaan en het kan best confronterend zijn. Hoe dan ook, de wereld gaat veranderen.

We bewegen razendsnel heen en weer tussen een groter kosmisch besef en het ervaren van de verstikkende invloed van uit evenwicht geraakte aardse zaken. Je zou dit jaar kunnen zuchten van opluchting, maar ook zwaar teleurgesteld kunnen raken.

Meer lezen

Nieuwer dan nieuw

Zie de maan schijnt door de bomen

We zijn door de flessenhals heen naar de andere kant in de zandloper, zo voelt het, maar we geloven het nauwelijks. Ik ervaar het als me lichter voelen, er is minder bagage mee te sjouwen en ik voel me minder geroepen te voldoen aan allerlei verwachtingen en verplichtingen. Mijn intuïtie is sterker en duidelijker, ik begrijp de signalen beter. Ook is er een onmiskenbaar gevoel van optimisme, van avontuur en nieuwsgierigheid.

Natuurlijk is het ook wennen aan deze situatie, want het is zo nieuw als nieuw maar kan zijn. Twijfel kan je afschrikken en maken dat je het liefst terug kruipt in die flessenhals. Geen optie!

Als het zo onwennig voelt, dat je onzeker wordt, probeer afstand te houden, laat het minder diep binnen komen en bescherm de stilte in jezelf. Neem waar wat er in jou, in je omgeving en in de wereld aan het veranderen is zonder alles op jezelf te betrekken.

Wat ook gebeurt is dat je jezelf helder gaat waarnemen, alle gevoelens van schaamte en schuld incluis. Je krijgt de tijd om je remmingen en angsten te herkennen en te kiezen voor bewustwording. Bewustzijn is noodzakelijk om jezelf te gaan ervaren als autoriteit, als een stem die telt, als een bezield wezen.

Meer lezen

Levensverhalen en tijdlijnen

Heb jij de slingers al hangen. Foto Mirjam Janse 2021

Stel dat we achteruit leven. Stel dat we onderweg zijn naar het beginpunt. Dan is alles al geleefd is voordat we beginnen met ervaren. Dan zou je kunnen zeggen dat alles wat er gebeurt klopt omdat het al heeft plaats gevonden. Gek idee. Goede oefening voor die grijze cellen bovenin.

Achteruit leven is bij Z beginnen en naar A toe leven. Dat is een tijdlijn. Wat nou als onze tijdlijnen in de laatste jaren anders zijn gaan lopen en minder lineair zijn. Als ze ook nog ’s tegelijkertijd alle kanten op schieten, buiten de bekende paden gaan en meer lijken op de draden van honderden bollen wol die, en bloc, op de grond rollen en hopeloos in de war raken. Stel je dat even voor.

Stel dat jouw levensverhaal nu verward raakt met de tijdlijn van anderen, van andere levens, andere beschavingen, andere werelden. Dan wordt het pas echt ingewikkeld, want waar sta jij dan. Wie ben jij in deze warboel van tijdlijnen. Wat heeft jouw leven dan voor betekenis.

Meer lezen

Erop of eronder

Gouden bal wordt uit de chaos getild

Unearth and Elevate. Installatie, deel van mijn expositie Alles Klopt, Amsterdam. Foto Mirjam Janse 2021

Het is erop of eronder. Zo voelt het. De dikke vette vraag is nu of we in staat zijn boven onszelf uit te stijgen en af te zien van oordelen, verwijten, isoleren en buitensluiten van mensen die anders in de wereld staan dan wijzelf. Kunnen we nog wel helder nadenken nadat we maanden lang van het ene onbetrouwbare nieuwsbericht naar het andere zijn gesleept.

Een jaar geleden was het nog een sport om al het nieuws over de gezondheidscrisis te volgen en er een mening over te hebben. Nu is het volgen van het nieuws al een opgave voor het hart en het hoofd. Als je toch wilt weten wat er gebeurt in de wereld blijkt het knap lastig te zijn om kaf van koren te scheiden en nieuws te vinden dat je vertelt wat er werkelijk gaande is. Een mening is dan snel op drijfzand gebouwd.

Als healer heb ik geleerd dat er veel is tussen hemel en aarde waar we maar weinig van weten. Toegeven dat we weinig weten is al lastig. Om iets van een andere werkelijkheid te kunnen waarnemen is een open mind en de bereidheid veronderstellingen opzij te zetten een vereiste.

Ik ben ook opgevoed met het idee dat elk mens in beginsel een goed mens is. Dat er energiën en entiteiten zijn die het minder goed met ons voor hebben hield ik voor onmogelijk. Totdat ik er persoonlijk mee geconfronteerd werd. En dat was schrikken!

Meer lezen

Helder zien

Weg met bomen langs water

Weg en water. Foto Mirjam Janse 2021

Helder zien wil zeggen dat je verder kijkt dan je neus lang is. Helder zien laat energiën vanuit het onzichtbare zichtbaar worden voor je derde oog. Helder zien betekent bewust zijn van werelden waar andere regels gelden dan in de wereld die onze fysieke ogen en ons fysieke lichaam waarnemen. Helder zien is ook voorbij tijd en plaats kijken.

Iedereen is meer of minder helderziend, maar velen beseffen nauwelijks dat we de gave hebben terwijl het een prachtig middel is om de wereld mee te benaderen. In deze westerse wereld ligt de focus op onze mentale capaciteiten en wordt het inzetten van intuïtie en gaven bar weinig gestimuleerd, eerder onderdrukt of lacherig afgedaan als zweverig. Terwijl elke handelaar op de beursvloer je kan vertellen dat hij vaak een deal kiest omdat hij voelt dat hij voor die deal moet kiezen, en niet omdat succes gegarandeerd is!

Meer lezen

Simpel

Rechten van de mens. Tekening Antoinette 1966

Rechten van de mens. Tekening Antoinette 1966

Er gebeurt veel, erg veel, op elk denkbaar niveau. Op aards en wereld gebied verschuift van alles en op planetair en energetisch gebied ook. Die verschuivingen veroorzaken conflicten enzorgen voor een enorme druk op ons idee van de werkelijkheid. Wat klopt er nog? Fake is waar, alles lijkt mogelijk, hoe bizar dan ook. Kan het zijn dat dit nodig is, deze strijd, deze conflicten, deze onduidelijkheid en deze innerlijke onrust?

In Uiteraard Video Go Beyond heb ik het over bereid zijn nieuwe concepten te onderzoeken, die voorbij je bestaande horizon liggen. Nu of nooit zeg ik ook nog.

‘Expanding your awareness is more than connecting to the stars and feeling one of them. It is about being here on Earth, connecting with your body, your thoughts, and your ancestors, with nature and with your community, with just everything there is. Now, more than ever, it is essential to be courageous and look at the concepts you have been holding on to. Dare to Go Beyond and weigh in mind ideas and concepts you never held possible. They can be of deep darkness or mind-boggling light nature. All of them need to be researched and tested to see if these concepts still serve us. Be it about economic affairs, health care, financial markets, international relations, abuse, extraterrestrials, nature conservation, alternative energy sources, or religion. All need to be re-evaluated. Now.’

Generaties mensen hebben gewacht op dit moment, in de hoop dat de transformatie hen naar een plaats of planeet brengt waar iedereen van elkaar houdt en alles voor elkaar over heeft. Mooie droom.

Werkelijk transformeren gaat naar mijn idee over hoe je de wereld en jezelf in die wereld ervaart, dan of de nieuwe werkelijkheid op een zilveren dienblaadje krijgt aangeboden. Het blijft hard werken. Maar wél in het bewust-zijn van de goddelijke openheid en samenhang der dingen en in het bewust-zijn van de betekenis én de betekenisloosheid van alles wat er gebeurt. Dát is de ware transformatie. Janken, boos zijn, je onmachtig voelen, moeten dealen met bakken oude shit, fysiek ongemak, onverwachte conflicten in familie en relaties, alles hoort erbij. Dat aangaan zonder anderen te beschuldigen is in een hogere trilling stappen terwijl je stevig met je voeten op aarde blijft staan.

Meer lezen

Werkelijk

Foto Mirjam Janse 2018, Londen

Op dit moment is het bijna onmogelijk iets zeker te weten. Wat de buitenwereld mij voorschotelt is zo gelaagd en vol tegenstellingen, dat het een enorme opgave is er iets van te vinden. Ben ik na de 20ste januari gerustgesteld? Kan er nu een nieuw evenwicht ontstaan in de wereld? Ik heb mijn twijfels. Maar mijn adem inhouden is geen optie!

Fascinerend is het ook ook, want wat er nu op het schaakbord van de wereld heen en weer geschoven wordt is voor iedereen die het wenst te zien zó extreem en complex, dat er geen chocola van te maken is.
En elke dag vraag ik mezelf wat lees ik, wat wens ik te weten, waar wens ik me voor af te sluiten, wat is zinvol, wie ben ik in de ogen van mijn vrienden, wat hou ik voor me, hoe blijf ik zin hebben in de dag, hoe beur ik een ander op, hoe blijf ik in vertrouwen en accepteer ik dat alles is wat het is…

Is de onrust in de wereld misschien een spiegel van wat er in onszelf gebeurt? Is de vorm waarin de transformatie plaatsvindt zó pittig en anders dan we hadden verwacht?

Een beetje gevoelig mens kan de laatste weken dingen knap vervelende dingen ervaren. ’s Nachts klaarwakker liggen en overdag aanvallen van vermoeidheid hebben. Het ene moment denken ikzeulmeweldoordedagheen, en twee minuten later jadatpakikooknogevenaan. Je kan een grote bak tranen onder in je buik voelen zonder te begrijpen waarom. Pijn in je onderrug. Hartkloppingen. Stijve schouders en nek. Je bent niet de enige dus.

Aan de andere kant is het ook goed mogelijk dat er onverwachts een last van je schouders valt. Plóp. Opluchting! Al het gepieker, weggeschoten! En het kan opeens heel gewoon voelen om te observeren wat er gebeurt terwijl iemand tegen je tekeer gaat. Denken góh, maakte ik me nou zo druk over die kritische opmerking? Was ik zó met die oude misverstanden bezig?

Meer lezen

Geluk

Veren. Gevonden in een wei in de Betuwe. Foto Mirjam Janse 2020

Geluk zit in een klein hoekje. Geluk wacht tot ik bereid ben stil te worden en me te laten omarmen door het moment. En hóp, er is ruimte voor geluk. Als je nu denkt, ja, dat stil worden, dat is wérk, dan heb je het mis. Stilte is met aandacht in het moment zijn en dat moment is er. Nu.

De betekenis van geluk, van gelukkig zijn, gaat veranderen in 2021. Ons bewustzijn verandert en dus onze voorkeuren en prioriteiten. Een nieuw concept van wie we zijn bepaalt ook de interpretatie van onze ervaringen. Onze herinneringen worden sterk beïnvloed door de gedachten we de ervaringen van toen hebben meegegeven. Die interpretatie van ervaringen van toen verandert dit jaar.

De komende maanden worden pittig. Bereid je voor op desillusies en teleurstellingen. Teleurstellingen horen bij het leven, maar zullen je confronteren met jezelf. Waar sta je, wie ben je, wat verwacht je?

Sinterklaas bestaat niet. Het was de grootste schok voor mijn moeder als kind. Hoe kon het dat de mensen waar ze het meeste vertrouwen in had, haar ouders, tegen haar konden liegen en het ook nog heel gewoon vonden om te doen? Mijn moeder heeft de oorlog doorstaan, de hongerwinter en de schietpartij op de Dam, maar de teleurstelling dat de goedheiligman een goedbedoelende buurman was en de cadeautjes uit eigen zak betaald werden is altijd blijven knagen aan haar vertrouwen in autoriteiten.

We dansen nu op het scherp van het mes.

Meer lezen

Nieuw

Foto Mirjam Janse, Westerpark, Amsterdam, december 2020

Zou het echt zo kunnen zijn, dat in één dag duizenden schellen van de ogen vallen, alle harten open gaan en inzichten als rijpe vruchten aan de bomen hangen en geplukt kunnen worden door wie maar wil? Zou het kunnen dat we als vanzelf knopen kunnen ontwarren en plots duidelijk zien dat dit punt met dat punt verbonden moet worden om het grote plaatje van het leven te kunnen zien?
Kan het zijn dat generaties oude vertrouwde patronen rafels vertonen, die nu afgehecht mogen worden? Kan het zijn dat de pijn van je moeder, van je grootmoeder, van haar grootmoeder, nu geheeld mag worden? Dat vergeven een daad is die licht uitstraalt? Gewoon omdat je geen boosheid meer voelt over wat er ooit is gebeurd en je hen niets wenst te verwijten? Omdat je geen schuld hebt aan wat er toen mis is gegaan. Omdat boete doen geen verplichting meer is. Het gevoel dat je strot wordt dichtgeknepen wordt een herinnering. Zou het echt kunnen dat je je in één dag vrij voelt tot in het diepst van je ziel?

Sommigen zeggen dat 21 december die dag is.

Meer lezen

Stemmen

Foto Mirjam Janse 2-20, Jordaan, Amsterdam

Eerst even iets zeggen over onpartijdigheid. Dat bestaat niet. We zijn allemaal partijdig, want we zijn allemaal flink geprogrammeerd door onze opvoeding en onze omgeving en gekleurd door onze ervaringen. Onpartijdig zijn is een loffelijk streven, maar lastig te realiseren. In de duizenden jaren die de mens op aarde rondloopt zijn er honderden omwentelingen geweest in de macht, in de voorschriften en in de toegestane expressie van de mens. Ontelbaar veel nieuwe manieren van indelen van partijen zijn ontworpen om machthebbers aan de macht te houden en ervoor te zorgen dat ze nog rijker en machtiger werden. Degenen die bepaalden wie bij welke partij hoorde hebben altijd goed gebruik gemaakt van publiciteit, roddel en onderdrukking.
Niks nieuws onder de zon. Lees de geschiedenis er maar op na. Bedenk dan wel dat onze geschiedenis geschreven wordt door de winnaars. Verliezers verliezen hun stem.

Tja, stemmen, een stem hebben. Is wel een puntje nu! Een stem hebben wil zeggen dat je stem telt, dat je gehoord wordt, en dat je invloed hebt op besluiten die genomen worden over zaken die jou aangaan. Die besluitvorming rammelt nu behoorlijk. Rechtvaardigheid, openheid, evenwicht, zijn het loze kreten? Het doet me denken aan het liedje ‘We zijn op de wereld om mekaar te helpen, niewaar! uit het tv-programma ‘Het schaep met de 5 pooten’ uit 1969. Hoe vanzelfsprekend klonk het.

Het gaat mij werkelijk minder om de keuze van een president of andere autoriteit dan om een eerlijke strijd. Het gaat mij om openheid en vrijheid van meningsuiting. En dat recht staat op de tocht. Er is zo’n enorme druk op de media dat er van een vrije pers weinig over is. Als ik een link deel van een interessante video die een andere visie weergeeft dan het acht uur journaal en zie dat de video binnen vijf minuten van internet is afgehaald, schrik ik toch.
Niemand toont zich aansprakelijk. Censuur is er altijd geweest, maar lijkt nu de gewoonste zaak van de wereld. En dat raakt iedereen.

Partijdigheid dient mensen in hun streven naar een bepaalde positie in deze wereld. Neutraal waarnemen van deze partijdigheid en streven naar openheid en een dialoog dient de ziel.

Meer lezen