Veren. Gevonden in een wei in de Betuwe. Foto Mirjam Janse 2020

Geluk

Geluk zit in een klein hoekje. Geluk wacht tot ik bereid ben stil te worden en me te laten omarmen door het moment. En hóp, er is ruimte voor geluk. Als je nu denkt, ja, dat stil worden, dat is wérk, dan heb je het mis. Stilte is met aandacht in het moment zijn en dat moment is er. Nu.

De betekenis van geluk, van gelukkig zijn, gaat veranderen in 2021. Ons bewustzijn verandert en dus onze voorkeuren en prioriteiten. Een nieuw concept van wie we zijn bepaalt ook de interpretatie van onze ervaringen. Onze herinneringen worden sterk beïnvloed door de gedachten we de ervaringen van toen hebben meegegeven. Die interpretatie van ervaringen van toen verandert dit jaar.

De komende maanden worden pittig. Bereid je voor op desillusies en teleurstellingen. Teleurstellingen horen bij het leven, maar zullen je confronteren met jezelf. Waar sta je, wie ben je, wat verwacht je?

Sinterklaas bestaat niet. Het was de grootste schok voor mijn moeder als kind. Hoe kon het dat de mensen waar ze het meeste vertrouwen in had, haar ouders, tegen haar konden liegen en het ook nog heel gewoon vonden om te doen? Mijn moeder heeft de oorlog doorstaan, de hongerwinter en de schietpartij op de Dam, maar de teleurstelling dat de goedheiligman een goedbedoelende buurman was en de cadeautjes uit eigen zak betaald werden is altijd blijven knagen aan haar vertrouwen in autoriteiten.

We dansen nu op het scherp van het mes. Zo voelt het. De verbanden tussen allerlei zaken die het daglicht slecht kunnen verdragen zullen duidelijker worden. Elke zaak van onderdrukking en machtsmisbruik moét naar boven, naar buiten komen. Dan pas is er een waar nieuw tijdperk, een Age of Aquarius, mogelijk, waarin compassie en rechtvaardigheid geen loze kreten zijn, maar inhoud hebben.
Ons wakker én bewust worden zijn de armen en benen waarmee we in beweging komen.

Ondanks alle tegenspoed, alle beperkingen die ons worden opgelegd, is er een nieuwe energie voelbaar, een trilling die mijn lichaam herkent en mijn hart een sprongetje doet maken. Ik herken het als de drang die ik voel als ik de deur van het atelier opendoe en weet dat ik iets moét maken. Het heilige moeten. Het jezelf groter laten worden dan ’n bescheiden mens. Bloed, zweet en tranen voor lief nemen, een doek schilderen, een beeld in de klei knijpen, een lap stof tot leven wekken. Om geen tijd te ervaren, gevoed te worden, en weten, heel zeker te weten, dat alles klopt en je met alles en iedereen verbonden bent.
Er stroomt een grenzeloze creativiteit door je heen en inspiratie wordt tastbaar.

Creatief zijn is durven zien wat er uitkomt als je kritische denkhoofd de stroom niet in de weg staat. De hoogste vorm van open staan voor inspiratie is verlichting vinden. Zoiets. In het oog van de storm geraken en thuis komen.

Inspiratie is wat bij veel mensen tot een klein vlammetje is afgezwakt nu er zoveel  onzeker is. De lange wachtlijsten van mensen die op zoek zijn naar psychische hulp spreken voor zich. Het zijn met name jonge mensen. Deze tijd bewust doorstaan ís pittig. Het hoofd maakt overuren om te snappen waarom wat nu weer gewijzigd wordt en welke spelers eigenlijk aan het schaakbord zitten. Wat kan je nu geloven?
Wat zou het mooi zijn als iedereen een pakketje enthousiasme en zingeving onder de boom vond!

Love is not consolation. It is light.
Friedrich Nietzsche

Love is the answer, and you know that for sure, schreef Todd Rundgrun. Hij heeft het over hopeloos verdwaald, verdrietig en verward zijn en dan toch kiezen voor de liefde. Hij schrijft over liefde als het licht dat de duisternis doet wijken, als de kracht die je bij elkaar houdt, ook als er een storm boven je hoofd raast en regen en wind je doen bibberen van ongemak.

Angst voor iets ongrijpbaars wordt eindeloos groot als je je niet realiseert dat angst je regeert. Oops.
De keuze is angst of liefde. De weg van liefde is licht. Licht is de bron van liefde, de geest van genegenheid, en de wortel van compassie. Liefde uit zich in zachte handen, maar ook in de forse klap die uitgedeeld wordt om een rechtvaardige reden. Licht is de ingeving, de drang om iets te ondernemen.

The soul that sees beauty may sometimes walk alone
Johann Wolfgang von Goethe

Ga iets doen! Iets maken, bewegen lopen, alles is goed. Kom uit een beginnende staat van hypnose door met je kop in de wind te staan en je handen uit de mouwen te steken. Iedereen kent het gevoel van klem zitten en het gevoel hebben niet te kunnen of mogen kiezen voor een weg naar zingeving en bevrediging. De ons opgelegde beperkingen zijn fysiek, maar je hart en je gevoelens zijn vrij.

Wees bewegingsgezind! Besluit het heft in handen te nemen, letterlijk, en word de oplossing. Spreek je uit, durf te kiezen, begin de verandering die je wilt zien in de wereld vorm te geven. Als je bezig bent komt na de eerste stap als vanzelf de volgende stap. Alles is mogelijk als jij het wilt. Je bent vrij.

None are more hopelessly enslaved
than those who falsely believe they are free.
Goethe

Van harte,

© Mirjam Janse

Delen van deze tekst mag in zijn geheel, met vermelding van mijn naam en website.

« terug