TOT HIER in grote letters in het landschap geplaatst

TOT HIER, beeldend kunstwerk in het rivierenlandschap bij Wijk bij Duurstede. Foto Mirjam Janse 2023

Onverwachts

Wanneer iets je raakt is er iets in jou in beweging gezet. Een snaar resoneert en jij trilt mee met wat het in gang heeft gezet. Dat kan een tekst zijn, een muziekdeuntje, een gezicht, een foto, een gebaar, die ene filmscène of dat beeld op tv, het oude kinderfietsje op zolder terugvinden of de zon die boven de horizon uit knalt in duizenden stralen. Het kan een ingeving of gewaarwording zijn die onverwachts op het bord in je hoofd valt.

Onverwachts. Dat woord. Onverwachts. Iets dat er zonder vooropgezet plan opeens staat of dat iemand zich onverhoeds uitspreekt. Plots. Opeens. Zonder je erop te hebben voorbereid reageer je. Een ongeluk krijgen is zoiets, maar een miljoen winnen ook. De liefde van je leven voor het eerst in de ogen kijken is zoiets, maar horen dat een geliefde dood gaat ook.

Het leven heeft zo de gewoonte een onverwachte draai te geven aan de dagelijkse gang van zaken. Als ik denk aan de momenten waarop mijn leven een fikse zet kreeg en een andere richting opschoot, waren het momenten waar ik stante pede een keuze moest maken en geen tijd kreeg om na te denken, laat staan me voor te bereiden. Het is ja of nee, links- of rechtsaf.

De vraag is of ik opsta als ik iemand anderen onrechtvaardig zie behandelen. Durf ik de verantwoordelijkheid te nemen als een situatie uit de hand dreigt te lopen. Durf ik een dierbare stervende bij te staan als het moment van overgaan ineens dichtbij blijkt. Heb ik het lef nee te zeggen tegen een onvoorziene verplichting met onbetrouwbare mensen samen te werken. Hoe weet ik hoe ik ga reageren als ik onverwachts geconfronteerd word met een moeilijke situatie.

Met de wereldse kookpot op hoog vuur is het nu bijna noodzaak om voorbereid te zijn op onverwachte gebeurtenissen en uitdagingen. Hoe doe je dat als je geen idee hebt van wat er op je af kan komen. Overstromingen, tekorten, gevechten, rechtszaken of politieke beslissingen die van grote invloed zijn op de manier waarop we ons leven vormgeven.

Ik weet het, eigenlijk behoort er een vraagteken te staan achter deze zinnen, maar ik laat vraagtekens graag weg. Die vragen zijn er toch wel.

Voorbereid zijn op het onverwachte betekent dat je, wat er ook gebeurt, wéét dat je vanuit een innerlijk evenwicht kunt reageren en uit de valkuil van het polariseren weet te blijven. Vaak is een confrontatie onvermijdelijk, maar toch. Als je genoeg op jezelf vertrouwt kun je besluiten het op je af te laten komen en rustig te reageren. Niet als slachtoffer, maar als medespeler.

Ja, het blijft lastig. Mensen die zeggen dat je in een gevecht in gesprek moet gaan met je tegenstander, vraag ik wat ze tegen de tegenpartij zouden zeggen als deze op het punt staat een mes tussen hun ribben te steken…

Je reactie op het onverwachte is mede afhankelijk van je mentale en emotionele gezondheid. Je zelf goed kennen zorgt ervoor dat je sterker in je schoenen staat wanneer je een zet krijgt. En weten dat je intuïtie de beste bron van informatie is ook. Als je enigszins vertrouwd bent met je eigen manier van reageren op je onderbuikgevoel, is dat zeker nuttig als je in actie moet komen. Als je dan ook nog weet waar je zwakke plekken zitten en waarom je daar pijn voelt als je geconfronteerd wordt met iets onverwachts ben je minder kwetsbaar. Het maakt het makkelijker om minder op de pijn te reageren, en meer op de actuele omstandigheid.

Kort gezegd, alles heeft met alles te maken en alles is bewustzijn.

Mooi is dat als je je zo goed mogelijk voorbereid op het onverwachte, je getrakteerd wordt op een deurtje naar het hoger bewustzijn. Daar hoef je geen trap voor op, want hoger betekent voornamelijk een hogere trilling toestaan en je eigen maken.

Een hoger bewustzijn maakt kijken naar het grotere plaatje eenvoudiger. Je gaat het onverwachte in een ander licht zien. Als je het idee hebt dat wat je bedreigt, bedriegt, aanvalt, onderuit schoffelt of opjut, minder met jou als persoon te maken heeft, maar meer met de bewegingen in het grote spel, in deze wereld en met de eenheid der dingen, is er ruimte om de situatie anders te benaderen. Het zou je kunnen inspireren tot een ongewone keuze of acties die je van jezelf niet had verwacht.

Het onverwachte zou weleens dat kunnen zijn waar we onbewust op hebben gewacht.

Mirjam

« terug