Gouden bal wordt uit de chaos getild

Unearth and Elevate. Installatie, deel van mijn expositie Alles Klopt, Amsterdam. Foto Mirjam Janse 2021

Erop of eronder

Het is erop of eronder. Zo voelt het. De dikke vette vraag is nu of we in staat zijn boven onszelf uit te stijgen en af te zien van oordelen, verwijten, isoleren en buitensluiten van mensen die anders in de wereld staan dan wijzelf. Kunnen we nog wel helder nadenken nadat we maanden lang van het ene onbetrouwbare nieuwsbericht naar het andere zijn gesleept.

Een jaar geleden was het nog een sport om al het nieuws over de gezondheidscrisis te volgen en er een mening over te hebben. Nu is het volgen van het nieuws al een opgave voor het hart en het hoofd. Als je toch wilt weten wat er gebeurt in de wereld blijkt het knap lastig te zijn om kaf van koren te scheiden en nieuws te vinden dat je vertelt wat er werkelijk gaande is. Een mening is dan snel op drijfzand gebouwd.

Als healer heb ik geleerd dat er veel is tussen hemel en aarde waar we maar weinig van weten. Toegeven dat we weinig weten is al lastig. Om iets van een andere werkelijkheid te kunnen waarnemen is een open mind en de bereidheid veronderstellingen opzij te zetten een vereiste.

Ik ben ook opgevoed met het idee dat elk mens in beginsel een goed mens is. Dat er energiën en entiteiten zijn die het minder goed met ons voor hebben hield ik voor onmogelijk. Totdat ik er persoonlijk mee geconfronteerd werd. En dat was schrikken! Ik moest subiet mijn roze oogklepjes afzetten en accepteren dat ik dingen waarnam die ik slecht kon duiden, laat staan meteen kon plaatsen. Deze ervaringen dwongen me mijn ideeën over wat de werkelijkheid is keer op keer te herzien. De wereld bleek verdorie vol gevaren te zitten en daar had niemand mij ooit iets over verteld!

Toegeven dat je weinig zeker weet is eigenlijk een bevrijding. Inzien dat er oneindig veel meer bestaat tussen hemel en aarde maakt het leven complex, maar ook een stuk boeiender.

Als je gaat zien dat elk nieuwsbericht door een ander bericht wordt tegengesproken geeft dat je lucht. Accepteren dat je maar weinig weet van wat er achter de schermen gebeurt houdt de mind, de geest, het hart, open.
Een andere werkelijkheid doet zich dan makkelijker aan je voor. Fysiek, energetisch, in gebeurtenissen en met een klap midden in de nacht. Zit je rechtop in bed, klaar wakker, uitgerust en toch moe.
Het resetten ontvangen in plaats van afdwingen is nog wel een oefening, want, o jee, wat hebben we graag zekerheid over wie we zijn en wat onze betekenis is in deze wereld.

Al is het vaak nog wat onwennig, veel mensen staan zichzelf toe deze nieuwe werkelijkheid te ervaren. Ze merken dat ze gevoeliger worden, intuïtiever in hun keuzes en hebben als vanzelf meer respect voor de natuur en het natuurlijke. Ze willen bewust worden van hun gaven en bijdragen aan de vormgeving van een wereld die gebaseerd is op gelijkwaardigheid.

Als je je hierin herkent kun je gaan ervaren dat het veld van energie dat je lichaam omgeeft, je aura, lichter wordt en sterker straalt. De trilling in al je cellen wordt hoger en dat maakt je gezonder en sterker. En je trekt mensen aan die net zo licht zijn als jij. Je kunt kieskeurig zijn en in alle vrijheid kiezen voor verbondenheid.

Deze vrijheid in verbondenheid maakt dat we met z’n allen sterk staan tegenover krachten die ons graag kortzichtig en in angstige verwarring willen houden. Angst is geen basis voor een vreugdevol en vrij leven, moed en vertrouwen wel.

Jij bent de nieuwe werkelijkheid.

Mirjam Janse, Transformational Coach, Medium

« terug