Draai het wiel

Een politiek dier ben ik geenszins, maar ik besef wel dat elk besluit dat ik neem ook politiek gekleurd is. Wat ik eet, met wie ik omga, welk land ik bezoek, welke waarden ik aanhang, hoe ik mijn werk vormgeef, alles heeft een politiek aspect.
Ik ben er altijd van uitgegaan dat er in de hemel, of ergens aan de andere kant van de sluiers, geen politiek bedreven wordt. Maar is dat wel zo. Is datgene dat geïnitieerd wordt in de ruimte zonder ruimte, in de tijd zonder tijd, politiek te noemen. Of gaat het daar om iets veel groters dan ik heb kunnen begrijpen als mens hier op deze onrustige, chaotische en verdraaid gelaagde wereld.

Natuurlijk, de onrust die ik voel kan ik altijd wijten aan de opspringen van zonnevlammen, HARP of het verschuiven van de aardplaten, maar de onrust blijft toch.
Deze maanden zijn haast onmogelijk om rustig door te komen. iedereen staat op de tocht, wordt omver geblazen door onverwachte gebeurtenissen of wordt gedwongen keuzes te maken in kwesties die normaal de ver-van-je-bed-show genoemd worden. Ze staan naast je bed, die vrachtwagens, de tanks, die kortzichtig uitspraken naar elkaar slingerende politici, de stormen, en het roepen om hulp van mensen die klem zijn komen zitten tussen elkaar bevechtende partijen.

Bij elke pijn, trauma, heftige ervaring of gedachte heb ik de behoefte te kijken ik of ik de oorsprong ervan kan vinden. Welke emotie heeft de boel in gang gezet, wat wilde ik nou zo nodig ervaren, wat wens ik mezelf duidelijk te maken. En wie zijn eigenlijk de spelers die in mijn be-leving meedoen aan het uitwerken van mijn levensverhaal.

Op veel plaatsen op aarde wordt politiek hoog spel gespeeld en als je een beetje oplet staan enorme ongerijmdheden nu te kijk als ergerlijk tikkende tijdbommen. Het lijkt alsof zelfs degenen die de aan de knoppen zitten nauwelijks weten waartoe en waarheen te sturen. Geld en macht zijn troefkaarten, zoveel is wel duidelijk. En hoe pijnlijk het is om regelmatig bruut met onze neus in de feitenpoep geduwd worden is ook duidelijk.

Het gevaar was dat we in het spel blijven geloven en doen alsof het de waarheid is. Maar gelukkig zijn vele zielen op aarde zich er allang van bewust dat het noodzakelijk is dat het spel gespeeld wordt tot het op is. Alleen als de spelers achter de schermen zichtbaar worden en het wiel vastdraait, kan de vicieuze cirkel van geld en macht versus rechtvaardigheid, intuïtie, creativiteit en compassie, doorbroken worden.
Het wiel mag de andere kant op draaien. Beter nog, het wiel draait de andere kant op nu.

De transformatie vindt plaats en toont zich in allerlei initiatieven, projecten, en in een hoger bewustzijn. Er gaan deuren open die voorheen gesloten waren.
Ruiken, voelen, intuïtief waarnemen, proeven, het licht in alle kleuren zien, alle zintuigen werken nu met gemak in overdrive. Je moet er misschien nog even aan wennen, maar het is blijvend!

Tijd en ruimte mogen dan relatief zijn, maar vergis je niet, ze blijven deel uitmaken van het recept voor een nieuwe wereld, want tijd en ruimte maken het oneindige werkbaar in het dagelijks leven.

Mirjam Janse

« terug