Foto Mirjam Janse, Westerpark, Amsterdam, december 2020

Nieuw

Zou het echt zo kunnen zijn, dat in één dag duizenden schellen van de ogen vallen, alle harten open gaan en inzichten als rijpe vruchten aan de bomen hangen en geplukt kunnen worden door wie maar wil? Zou het kunnen dat we als vanzelf knopen kunnen ontwarren en plots duidelijk zien dat dit punt met dat punt verbonden moet worden om het grote plaatje van het leven te kunnen zien?
Kan het zijn dat generaties oude vertrouwde patronen rafels vertonen, die nu afgehecht mogen worden? Kan het zijn dat de pijn van je moeder, van je grootmoeder, van haar grootmoeder, nu geheeld mag worden? Dat vergeven een daad is die licht uitstraalt? Gewoon omdat je geen boosheid meer voelt over wat er ooit is gebeurd en je hen niets wenst te verwijten? Omdat je geen schuld hebt aan wat er toen mis is gegaan. Omdat boete doen geen verplichting meer is. Het gevoel dat je strot wordt dichtgeknepen wordt een herinnering. Zou het echt kunnen dat je je in één dag vrij voelt tot in het diepst van je ziel?

Sommigen zeggen dat 21 december die dag is. Astrologisch gaan we naar een climax op die dag. Dan staan Jupiter en Saturnus conjunct op nul graden Waterman, dat wil zeggen dat ze voor ons als waarnemer op één punt aan de hemel staan. Een bijzonder én een krachtig teken van verandering. Het is het smalste punt in een zandloper, het moment tussen waar we vandaan komen en waar we heen gaan. We zitten nu al in de energie van de zonnewende en ook na 21 december werkt het door, dus als het lastig is om er op die dag zelf bij stil te staan, kies dan een andere dag.

Waar we heen gaan is onduidelijk en de neiging terug te springen in je holletje om er pas over jaren uit te komen is begrijpelijk. Toch is het goed je bewust te zijn van je keuze hier en nu op deze aarde en in deze tijd van transformatie te zijn. Het is een keuze die je ziel vóór je geboorte heeft gemaakt en die je je nu bewust kunt worden.
Je bent een levend mens geworden door adem te halen en met die adem heb je deze wereld ingeademd. Je ademt in en uit en elke keer dat je uit ademt geef je iets van jouw unieke zijn terug aan deze wereld.

Wat er nu verandert is onmogelijk te doorgronden, mede omdat alles met een rotgang beweegt en er weinig vrije pers bestaat. De veranderingen doen zich voor op politiek, economisch en financieel gebied, maar ook de polen van de aarde verschuiven, de zon knetttert als nooit tevoren en de Schuman resonantie, de hartslag van de aarde, kent enorme pieken, waarvan het effect op ons lichaam en welzijn onbekend is. En dan krijgen we er ook nog een prachtige rij chakra’s bij, met namen onder onze voeten en boven ons hoofd.

Je kunt bijdragen aan het proces door je bewust te zijn van je aanwezigheid op aarde, van je keuze om aan deze grote verandering mee te doen. Bekijk deze idiote tijd maar als een spoedcursus Wie ben ik en wat kom ik hier doen?
Met al zijn zintuigen vertelt je lichaam je precies wat je goed doet en wat voor jou risico oplevert. Onthou dat angst vaak het vermijden van in het moment zijn betekent. Kijk naar wat je vermijdt. Durf het te voelen. Oefen in het serieus nemen van de signalen van je lichaam.

Neem er de tijd voor. Creëer ergens deze weken een persoonlijk ritueel om afstand te doen van wat oud en beklemmend voelt en verwelkom het nieuwe onbekende. Adem het oude uit en het nieuwe in. En koester je gevoel voor humor!

De dagen gaan lengen na de zonnewende. Eerst wordt het in de ochtend eerder licht, dan blijft het langer licht in de avond. Licht is voeding, licht inspireert. Bewustzijn is licht. Het licht ís bewustzijn.

We zitten met z’n allen in het schuitje van de transformatie. Terug naar vroeger kan niet, later is onbekend. We zijn nu. Tot eind januari, misschien wel tot maart, schommelt de schuit flink, terwijl we door deze stroomversnelling heen gaan, maar ómslaan? Niks ervan!

Mirjam

© Mirjam Janse 2020

« terug