Did it spread? Foto Mirjam Janse 2020.

Alles anders

Van de ene dag op de andere is de wereld veranderd. Nou, onze wereld. De wereld draait gewoon door zoals die altijd heeft gedraaid, met dreigingen, ziektes, conflicten. Er bleef altijd veel onbekend en er speelden zich altijd van alles in het verborgene af. Het heeft nu een naam en dat is het Corona virus. En op het uitbreken ervan volgden restricties. En die veranderen onze wereld.

De grootste verandering is dat de angst en onzekerheid die bij iedereen onder de huid ligt er nu uit knalt. En angst heeft geen naam en geen afmetingen, angst is onbegrensd. En dat grenzeloze onbekende, ja, dat maakt het wel moeilijk om er mee om te gaan!

Toch is het wonderbaarlijk hoe snel velen in staat zijn hun creativiteit in te zetten om de restricties om te keren naar iets werkbaars. Ja, het ganzenbord dat de Hema op de vloer uitplakt hoort er ook bij. Met de vrouw die voor me in de rij staat lachen we erom. ’Je mag een vakje doorschuiven, ik zit wel even in de put!’.

Ontroerend is ook hoe vaardig sommigen het tekort op het ene gebied weten om te zetten naar een aanbod op het andere. De kok die in een bedrijfskantine maaltijden mag maken voor alleenstaande ouderen bijvoorbeeld en het buurtbusje gebruikt om ze weg te brengen.

Creativiteit is een kracht. Ik zeg het vaker ’Wie creëert, lééft!’. En dus is creatief zijn, hoe dan ook, een goede manier om zin te hebben in het leven.

Het virus tast de longen aan. Precies daar waar we de zin in leven mee binnen halen, daar doet het pijn. Alsof we erop gewezen worden dat we onze ’zin in het leven’ weg hebben laten zakken in haast hebben, status belangrijker vinden, en daarbij een overdosis stress voor lief nemen.

De angst voor het onbekende is onderdrukt, want zekerheid, daar moeten we toch van hebben! Dat die zekerheid diep van binnen zit en onontvreemdbaar is, is een inzicht dat nog wel ergens sluimert, maar zelden meer bewust wordt beleefd.

Mooi dat we nu gedwongen worden tot een op onszelf zijn en in stilte zijn. Afleidingen zoals sportwedstrijden, theater en kroeg zijn weggevallen. Alleen die verdraaide tv blijft over, met de ene spreker na de andere voor een scherm met voortdurend rondvliegende virusballen! Ja, dat helpt! ’We zijn ongrijpbaar! zeggen die ballen. Ook wel Subliminale boodschappen genoemd. Zou het anders zijn als ze een plaatje van een groene wei lieten zien?

Angsten

Er bestaan drie basisangsten. De angst om de controle te verliezen, de angst om de macht te verliezen en de angst om buitengesloten te worden. En alle drie worden nu getriggerd door de omstandigheden!

Ik hoor een man op straat zeggen ’Gek, ik voel me meer verbonden met de mensen die ik tegenkom, terwijl ik meer afstand hou!’. Hij is wakker, en beseft dat er een gemeenschap van mensen is, ook al houdt iedereen fysiek afstand. Is die gemeenschap er niet altijd? Zou het kunnen dat dit gevoel van saamhorigheid een, zoals Rupert Sheldrake het jaren geleden noemde, morfogenetisch veld is, dat altijd beschikbaar is en waar je je maar mee hoeft te verbinden om je gewaar te worden dat je nooit buitengesloten kunt worden? Je leeft, dus je hoort erbij! Haal adem en geniet ervan!
Het is de beste remedie!

Deze wereld wordt gedomineerd door het gevaar voor besmetting. We houden onze adem in, want gaat dit wel goed komen? Dit raakt zó aan wat ik in mijn sessies en workshops over creativiteit overbreng! Ging het eerst over het doorzien van patronen, nu gaat het meer over het ervaren van de adem als drager van inspiratie en aanjager van een transformatie. Het gaat altijd al over het je bewust worden van de oneindige stroom van creativiteit die we leven noemen.

En ja, ik heb het vermoeden dat er achter de schermen véél gebeurt waar we weinig van horen. En ja, de groeispurt die we maken in ons proces van bewust worden is giga. Meer hierover in de volgende nieuwsbrief.

Ik hou deze nieuwsbrief kort en stuur op korte termijn de volgende. Als je één persoon kent, waarvan je denkt ’Die kan er ook wel wat aan hebben’, stuur ’m dan door.

Inschrijven op de nieuwsbrieven kan via deze link http://eepurl.com/dhc6Az

Ik wens je momenten van ware stilte en veel creativiteit toe.

« terug